Biodiversiteit, een plant en diervriendelijke buurt

In een snel tempo verdwijnen veel plant- en diersoorten en raken de levende systemen verstoord. Het aantal insecten is in de afgelopen decenia drastisch afgenomen en dreigt nog veel verder af te nemen met grote gevolgen voor vogels, maar ook voor het bestuiven van gewassen. De gemeente wil graag in het kader van dit project de buurt vergroenen en vriendelijker maken voor meer planten, vogels, insecten en andere diersoorten, zodat er bij elkaar een grotere verscheidenheid ontstaat. Je kunt hierbij denken aan bermen, plantsoenen, grasvelden, bomen, boomspiegels, maar ook aan de tuinen van bewoners. Er is daarbij nog geen pasklaar antwoord wat we gezamenlijk als buurt zouden kunnen doen, en hoe bewoners gestimuleerd kunnen worden om zelf het een en ander aan te pakken. Het project wil dit graag samen met bewoners oppakken.

Wat kun je al zelf doen

Maak je omgeving groener: Tuinieren brengt je in beweging en zorgt dat je buiten bent. Mensen in een groene buurt beoordelen hun gezondheid positiever dan mensen in een groenarme buurt. Je kunt je tuin op verschillende manieren vergroenen. Vervang bijvoorbeeld zo veel mogelijk tegels door groen, laat een klimplant tegen je schutting aangroeien of leg een groen dak aan. Hierdoor ervaar je ook minder geluidsoverlast.

Zorg voor verkoeling in je tuin:

Onder een boom kan het maar liefst 10 graden koeler zijn dan in de zon. Dit komt door de schaduw en verdamping van water via de bladeren. De zomers worden langer en warmer, daarom is het belangrijk om te zorgen voor verkoeling in je tuin. Dit kun je doen door een groene haag te plaatsen in plaats van een schutting, of een boom of struik te planten voor schaduw.

Trek dieren naar je tuin: Dieren kun je naar iedere tuin trekken. Of je nu een kleine tuin, grote tuin, balkon of dakterras hebt. Een groene tuin biedt dieren niet alleen voedsel, maar ook schuil- en vluchtgelegenheden. Bijvoorbeeld door vogelhuisjes, insectenhotels, vlinderkasten bloeiende planten met veel nectar en stuifmeel, een natuurlijke vijver, hagen, struiken en fruit- en notenbomen trek je meer dieren naar je tuin.

Eten uit je tuin:

Een groene tuin kan heel makkelijk én smakelijk zijn. Zo groeien bijvoorbeeld kruiden de hele zomer door. Beetje water, pluk en geniet! Zo heb je verse producten binnen handbereik. Als je een balkon hebt kun je bijvoorbeeld kruiden of aardbeienplanten in een pot zetten. Of in een wat grotere tuin fruitbromen en struiken plaatsen.

Huisje-boompje beter-animatie voor een groen tuin

https://www.ede-natuurlijk.nl/thuis/biodiversiteit-verbeteren

https://www.ede-natuurlijk.nl/groenetuin

https://www.vogelbescherming.nl/in-mijn-tuin/tuininrichting