Woninginbraken; wat kunt u er tegen doen?


Stelt u zich voor: u komt uitgerust thuis na een welverdiende vakantie en uw hele huis is overhoop gehaald. Alle kastjes staan open en die prachtige flatscreen televisie die u pas een maand had, is van de muur gehaald. Een inbreker heeft zijn slag geslagen...

Woninginbraken. Helaas komen ze voor en de laatste tijd is het aantal in Gelderland-Midden flink gestegen. In 2008 is er in onze regio maar liefst 120 keer vaker ingebroken dan het jaar daarvoor. De hoogste stijging zien we vooral in de laatste maanden van het jaar. In de maand december van 2008 bijvoorbeeld werd er maar liefst 432 keer ingebroken in woningen, terwijl dit er in 2007 260 waren. Om deze vervelende trend de kop in te drukken, geeft de politie hier een hoge prioriteit aan.

 

Informatie van burgers is erg belangrijk
De politie steekt veel energie in het onderzoeken van de woninginbraken. Er wordt zoveel mogelijk informatie verzameld die onder meer afkomstig is uit aangiften en meldingen. Deze gegevens worden naast elkaar gelegd en met elkaar vergeleken. Daarmee hopen we bepaalde verbanden te ontdekken. Lijken de inbraken op elkaar; wordt er bijvoorbeeld op dezelfde manier ingebroken en worden dezelfde spullen gestolen? U kunt zich voorstellen dat daarom informatie van burgers erg belangrijk is. Hoe meer informatie de politie heeft, hoe beter dit is voor het onderzoek en des te eerder zicht op mogelijke daders kan worden gekregen.

 

Hoe gaan inbrekers te werk?
Veel mensen denken dat inbrekers alleen 's avonds en 's nachts toeslaan wanneer het donker is. Toch is dit niet het geval. We zien dat ook regelmatig overdag wordt ingebroken in huizen. De dag-, avond- en nachtinbraken waren vorig jaar ongeveer gelijk. De inbrekers hebben het vooral gemunt op hoekwoningen en vrijstaande huizen. Reden hiervoor is dat ze gemakkelijk weg kunnen komen en om het huis heen kunnen. Daarom is het belangrijk dat u niet alleen uw ramen en deuren goed beveiligd, maar bijvoorbeeld ook de poort. Goed hang- en sluitwerk is van groot belang. We zien namelijk vaak gebeuren dat inbrekers zich de toegang tot de woning verschaffen door simpelweg een deur of een raam open te breken. Goede sloten bemoeilijken dit. Als inbrekers eenmaal binnen zijn, hebben ze het op allerlei spullen voorzien. De spullen die echter het vaakst worden gestolen, zijn beeld- en computerapparatuur.

 

Voorkomen is beter dan genezen
Wanneer er in uw huis is ingebroken, is dit een ingrijpende gebeurtenis. Niet alleen is het een naar idee dat een vreemde in uw huis heeft rondgelopen en waardevolle spullen heeft meegenomen, ook is er vaak een ravage ontstaan of zelfs schade. U kunt zelf de nodige maatregelen treffen om deze gebeurtenis zoveel mogelijk te voorkomen. Ferry Mackenzie - preventiemedewerker bij de politie Gelderland-Midden - zet voor u een aantal preventietips op een rijtje. "Meestal slaan inbrekers hun slag als er niemand thuis is. Als u weggaat, is het belangrijk een bewoonde indruk achter te laten. Vaak zien we dat mensen slechts één lampje in de hoek van de woonkamer aan laten. Op deze manier is het voor inbrekers duidelijk dat er niemand thuis is. Om inbrekers op een dwaalspoor te zetten, kunt u een lamp op de bovenverdieping aanlaten, bijvoorbeeld op de badkamer. Nog beter is om de verlichting in uw woning op diverse plaatsen onregelmatig automatisch aan en uit te laten gaan," vertelt de preventiemedewerker. "Daarnaast is het van belang dat u van uw huis geen etalage maakt. Doe 's avonds de gordijnen dicht zodat een potentiële inbreker niet vanaf de straat kan zien wat u in huis hebt staan. Laat ook zeker geen waardevolle spullen achter in huis die van buitenaf zichtbaar zijn. Laat bijvoorbeeld geen laptop op tafel staan als u weg gaat. Doet u dit wel, weet een inbreker meteen dat er iets te halen is."

 

Meer informatie?

Op de site van de politie kunt u nog veel meer tips vinden over hoe u zich zoveel mogelijk tegen inbrekers kunt weren. Klik hier om deze tips te bekijken.

Wilt u meer informatie over het zogeheten politiekeurmerk voor goed hang- en sluitwerk, klik dan hier
 

Technische recherche doet onderzoek  

 

Bron:

Politie Gelderland-Midden | Postbus 30071, 6803 AB Arnhem

0900-8844 (spoed 112)