Burgerinitiatief om druk te zetten op de minster.

Onze minister van infrastructuur, mevrouw van Nieuwenhuizen, heeft de opening van vliegveld Lelystad met een jaar uitgesteld. Goed nieuws? Wie weet. Ze heeft namelijk ook aan Lelystad beloofd dat het vliegveld over een jaar echt open gaat. Wat hoopvol is, is dat de minister nu wel gaat kijken naar rapporten zoals van de MER. Maar dat wil niet zeggen dat zij die ook opvolgt, het laatste woord is aan de minister. De minister heeft gezegd dat er een kleine aanpassing komt in de vliegroutes waardoor het sneller stijgen vanaf het vliegveld Lelystad mogelijk wordt. Hierdoor komen de vliegtuigen minder laag over, maar nog altijd te laag en boven woonkernen. Wij zijn niet tegen de uitbreiding van het vliegveld, integendeel zelfs, het biedt voor Schiphol mogelijkheden en voor Lelystad. Het levert banen op en economische groei. Maar de minister moet wel alle opties goed bekijken. Zij kan vliegroutes aanpassen. Het is nu te laat om nog eens te kijken naar een offshore-vliegveld, daarvoor zijn er al teveel investeringen en toezeggingen gedaan. Maar, als er in de toekomst weer uitbreiding voor Schiphol wenselijk is, dan moet de minister dit echt als doel zien.

Wij zijn er niet van overtuigd dat de minister ook daadwerkelijk haar beloftes na zal komen en dus hebben wij gezocht naar een mogelijkheid om druk te kunnen uitoefen. Wij denken dat dat door middel van een schadefonds kan. Als we naar Groningen kijken en naar het leed dat de Groningers is aangedaan door de gaswinning (en dan willen we ons leed echt niet vergelijken met dat van de Groningers) dan is het principe wel hetzelfde. We zien in welke moeilijkheden de regering is terechtgekomen om de schade goed af te handelen. Het zou volgens ons goed zijn als er, nog voordat er wordt gevlogen vanaf Lelystad, alvast een schadefonds komt. Dan wordt de minister gedwongen om een keuze te maken waarbij de minste hinder en schade zal plaatsvinden.

Om een schadefonds op te richten zijn wij een burgerinitiatief begonnen. Zodra wij 40.000 handtekeningen hebben, kunnen wij dit op de agenda van de Tweede Kamer zetten. Voor dit initiatief bestaat een website https://www.burgerinitiatiefschadefondsonnodiglaagvliegen.nl

Hier kunt u uw steun geven aan ons initiatief door het formulier in te vullen.

Alvast dank voor uw steun en wanneer u als partij of organisatie dit initiatief wilt steunen, mail ons dan.