Wijkgerichte Energiebesparing

Energiebesparing in de buurt is nodig om aan het gezamenlijke Europese doel voor 2020 van 20% besparing te kunnen voldoen. Ook huishoudens kunnen hier een bijdrage aan leveren en dit kan in veel gevallen juist geld opleveren. Dit bleek op de buurtavond over wijkgerichte energiebesparing in de Zeeheldenbuurt georganiseerd door het buurtcomite.

Maarten Visschers van de Gelderse Milieufederatie gaf aan dat kleine investeringen al snel, binnen een jaar, rendabel zijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor

  • de waterbesparende douchekop
  • het aanbrengen van tochtstrips
  • jaarlijks onderhoud van de cv ketel
  • thermosstaatkraan aan de radiator
  • radiatorfolie verwarming
  • Isolatie van CV leidingen en het aanbrengen van deurdrangers

Van de grotere investeringen zijn met name dak- en spouwisolatie binnen enkele jaren terugverdiend. Bij het aanbrengen van vloerisolatie, dubbel glas en installatie van een zonneboiler zijn de terugverdientijden langer, maar leveren in de meeste situaties uiteindelijk nog steeds een positief rendement op. Door in wijken en buurten de energiebesparing gezamenlijk aan te pakken, kunnen schaalvoordelen ontstaan door inkoopvoordelen en gezamenlijke afspraken met aannemers. Warmtescans van de voorgevel kunnen helpen om bewoners te overtuigen van de omvang van het energieverlies en daarmee de mogelijke besparingen. De gemeente heeft overigens de beschikking over dergelijke apparatuur. Daar zouden wellicht ook afspraken over gemaakt kunnen worden.

De milieufederatie organiseert jaarlijks verschillende campagnes om bewoners te stimuleren om energiebesparing gezamenlijk aan te pakken. De klimaatstraatfeest competitie (http://www.klimaatstraatfeest.nl)  is hier een voorbeeld van.

Timmer en Onderhoudsbedrijf Tijs de Koning is gevestigd in de Zeeheldenbuurt en werkt nauw samen met isolatiebedrijf Totaal Komfort Ede (TKE BV). TKE past bij spouwisolatie HR++ thermoparels toe. Deze piepschuimkorrels hebben een reflecterend aluminium jasje en hebben daarom een extra grote isolatiewaarde. Bovendien nemen ze geen vocht op waardoor er geen gevaar van vochtdoorslag bestaat, zoals bij de isolatiematerialen van rond 1980 nog wel eens het geval was.

Erik van Tol, beleidsmedewerker van de gemeente Ede, vertelde dat er dit jaat twee subsidiepotten zijn voor energiebesparing, een van de gemeente en een van de provincie. Het totaal beschikbare bedrag was ongeveer 500,000 euro. DE gemeentelijk subsidie was ruimer dan de provinciale subsidie. Deze laatste is alleen op isolatie gericht en biedt een vergoeding van 30% van de kosten met een maximum van 500 euro. Er is wel een bovengrens aan de WOZ waarde van een huis (350.000 euro). De gemeentelijke pot is inmiddels leeg. Met de provincie is overleg gaande over de veruiming van de subsidievoorwaarden. Aanvragen kunnen worden gedaan via het gemeenteloket: http://www.ede.nl/natuur/milieu/subsidielening-energiebesparing.

Wiel Hensgens, woont aan de Veenderweg en heeft enkel jaren geleden o.a. zonnepanelen op zijn dak aangebracht. Hij vertelde zeer tevreden te zijn over de deskundigheid en snelheid van de bedrijven waar hij mee in aanraking kwam, maar vond daarentegen de ambtelijke molens nog steeds zeer langzaam werken.

De discussie richtte zich vooral op het overhalen van bewoners om om mee te doen met energiebesparing. De belangrijkste conclusie was dat een persoonlijke huis-aan-huis benadering nog het meest effectief is, wellicht als aktie na de volgende buurtnieuwsbrief (januari-februari) waarin een uitgebreid artikel over energiebesparing zal worden opgenomen.

Een interessante vraag is verder nog in hoeverre het mogelijk zou zijn om de Concordiamolen in te zetten voor energieopwekking.

Meer informatie: zeeheldenbuurt@ede-west.nl