Slijpkruik: een bijzonder gebied

Wikke

Met de recente ontdekkting van de Rode Pekanjer die tot dan toe niet voor leek te komen in Nederland werd enkele geleden nog eens bevestigd hoe bijzonder het Wandelgebied de Slijpkruik bij de Ruiterstraat eigenlijk is. Om meer te weten te komen over de veel bloemen en planten die er groeiene en bloeien oReukgrasrganiseerde Het Buurtcomite Zeeheldenbuurt op maandagavond 29 juni een rondleiding voor bewoners en geinteresseerden om meer te weten over de bloemen en planten die groeien op het Slijpkruikgebied bij de de Ruiterstraat. Peter van Hensbergen, beheerder openbare ruimte groen van de gemeente Ede verzorgde de excursie. Er deden een tiental belangstellenenden aan mee.

Tijdens de excursie zagen de deelnemers o.a. Knoopkruid, Reukgras, Beemdgras, Malva, Honingklaver, Akkerdistel, Grote Klis, Grote Centaurea, Gele ganzenbloem, wit en geel Walstro, St. Janskruid, roze en wit Duizendblad, Hertshooi, Biggekruid, Slangekruid en Havikskruid. Foto's vind je hier.

 

Ook staat er Jacobskruiskruid, een zeer giftige plant. Als deze in het hooi terecht komt kunnen dieren er aan dood gaan. In het verleden werd hooi vanaf het gebied nog wel eens geleverd aan de Kinderboerderij, wat een paar geiten fataal werd. Sindsdien wordt de groei van het Jacobskruiskruid beperkt tot enkele goed in de gaten gehouden plaatsen waaronder de Slijpkruik. Het hooi van he gebied wordt ook niet meer gebruikt als veevoer.

Dat het gebied ook voor een groenbeheerder als Peter van Hensbergen voor verrassingen kan zorgen beek al eerder bij de ontdekking van de Rode Pekanjer. Dit keer bleek er een wikkesoort te staan (zie foto) waarvan hij de exacte soortnaam niet direct kende en beloofde op te zoeken.

Het slijpkruikgebied wordt natuurlijk beheerd wat betekent dat er betrekkelijk weining wordt ingegrepen. De wallen in het midden en langs de N224 zijn ingezaaid met bloemen, in de rest van het gebied kan de natuur zijn gang gaan, met vaak verassende resultaten. De verschillende velden worden afwisselend gemaaid om zoveel mogelijk planten en bloemen de kans te geven zich te ontwikkelen. De verschillen aan planten en bloemen tussen de diverse delen van het gebied zijn ook goed te zien als je er doorheen loopt.

Bij elkaar was het welbestede avon, met fraai avondweer op een bijzondere plek.