Presentatie over de historische buurt Ede-Veldhuizen:

Aansluitend op de algemene ledenvergadering van de Vereniging Zeeheldenbuurt begint op woensdag 14 maart rond 20.00u een presentatie over de historische buurt Ede-Veldhuizen. De presentatie vindt plaats  in het Eigen Gebouw op Bettekamp 29 en is ook voor niet-leden toegankelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Buurtrichter Geen Broere zal een verhaal houden over 435 jaar de Buurt Ede en Veldhuizen met daarin verwerkt 350 jaar Buurtrichter. Op twee na is van alle buurrichters een afbeelding bewaard gebleven. Aansluitend zal buurtmeester Ruud Dijkman de perikelen vertellen over de verkoop van het grootste Buurtbezit de heide aan het ministerie van oorlog.

De Buurt is een oude rechtsvorm en de voorloper van het latere gemeentebestuur. De Buurt Ede en Veldhuizen is nog de enige bestaande en actieve Buurt binnen de grenzen van de Gemeente Ede en bezit nog altijd een perceel bos wat wordt beheerd t.b.v. alle geërfden. 

Alle inwoners van Ede woonachtig binnen de historische grenzen van de Buurt en in het bezit van een woning op eigen grond of een bunder bouw- of weiland zijn geërfden.

Al eeuwenlang is het de gewoonte dat de geërfden van de Buurt Ede en Veldhuizen elkaar treffen tijdens de Buurtspraak, die sinds 1881 standaard op de derde donderdag in september gehouden wordt.